To mój pierwszy mazurek i muszę Wam powiedzieć, że wyszedł naprawdę super.

Mazurek_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Mazurek_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej
150 g mąki razowej (typ 2000)
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
50 g cukru pudru
łyżka gęstej śmietany
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąki razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, jajka, cukier puder i śmietanę. Szybko zagniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na około 1 cm placek. Możemy odrobinę podsypać mąką. Wykrawamy kształt jajka, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczek i robimy brzeg pisanki i dowolny wzorek na środku. Pamiętajcie, że zarówno brzeg jak i wzór musi być dość wysoki.

Ciasto pieczemy około 30 minut w 180 C. Studzimy.

Składniki na masę daktylową:
400 g suszonych daktyli
600 ml soku jabłkowego (najlepiej świeżo zrobionego)
1 galaretka pomarańczowa

500 ml soku wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone daktyle i chwilę gotujemy, (około 10 minut). Całość blendujemy jeśli chcemy uzyskać bardzo kremową masę dodatkowo możemy jeszcze przetrzeć przez sitko. Do przetartej masy dodajemy pozostały sok, (100 ml) i galaretkę pomarańczową. Podgrzewamy chwilę dokładnie mieszając i uważając żeby się nie zagotowała.

Lekko wystudzoną masę przekładamy na wcześniej upieczone ciasto, dekorujemy wg własnego pomysłu. Smacznego.

Mazurek_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Mazurek_To_co_lubie_gotuje_i_polecam