Zapraszam Was do zrobienia pysznych, pachnących drożdżowych bułeczek z serem. Idealne na piknik, małe co nieco do porannej, leniwej, weekendowej kawy.

Drożdżówki_z_serem_i_lukrem_To_co_lubię_gotuje_i_polecam

Drożdżówki_z_serem_i_lukrem_To_co_lubię_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

60 g masła (rozpuszczone)

25 g drożdży

1 jajko

1 żółtko

4 łyżki cukru

szczypta soli

W misce rozkruszamy drożdże dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pół szklanki lekko podgrzanego mleka. (Uwaga mleko nie może być zbyt ciepłe bo zniszczymy drożdże). Odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, żółtko, pozostały cukier, rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne. Wierzch lekko posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Składniki na nadzienie:

30 dag zmielonego sera tłustego lub śmietankowego

2 żółtka

2 łyżki masła (roztopionego i wystudzonego)

1/3 szklanki drobnego cukru

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser łyżka po łyżce cały czas miksując. Dodajemy masło i ucieramy, aż składniki się połączą.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lekko podsypaną mąką, chwilę wyrabiamy. Jeśli zbytnio klei się do rąk podsypujemy mąką, ale dość oszczędnie. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy kółka szeroką szklanką lub kubkiem. W każdym robimy lekkie zagłębienie, które wypełniamy nadzieniem serowym. Drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy partiami około 15-20 minut.

Przestudzone bułeczki polewamy lukrem.

Lukier:

¾ szklanki cukru pudru

2-3 łyżki soku z cytryny

Do cukru dodajemy stopniowo sok z cytryny i rozcieramy łyżką do odpowiedniej konsystencji.