Sezon na truskawki w pełni dlatego dzisiaj zapraszam Was na lekki truskawkowy deser. Zrobienie go nie wymaga zbyt wiele czasu, a efekt wizualny i smakowy jest godny polecenia.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Deser_truskawkowo_jogurtowy

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Deser_truskawkowo_jogurtowy

Biszkopt:
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy żółtko i chwilę jeszcze ubijamy. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Rozsmarowujemy w tortownicy (ja użyłam tortownicy średnicy 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Uwaga żeby nie spalić.

Masa:
450 truskawek
1 szklanka schłodzonej śmietanki 30 %
4 łyżki żelatyny
680 g jogurtu greckiego
1 łyżka maku
5 łyżek cukru pudru

-Truskawki blendujemy i przecieramy przez drobne sito.
– Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, po tym czasie odcedzamy na sitku.
– Z upieczonego wcześniej płatu biszkoptowego wycinamy koło przykładając miskę. Moja miska miała 20 cm średnicy.
– Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniałą, po kilku minutach zalewamy gorącą wodą około pół szklanki i dokładnie mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy żeby lekko ostygła.
– Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Jeszcze chwilę miksujemy i dodajemy jogurt grecki, mieszamy do chwili połączenia się składników. Na koniec wlewamy chłodną żelatynę i chwilę miksujemy.
– Masę dzielimy na pół, do połowy dajemy przetarte truskawki i dokładnie mieszamy, a do drugiej części mak.
– Tężejącą masę z makiem wykładamy do miski i rozsmarowujemy w miarę równomiernie po brzegach i dnie miski. Jeśli masa spływa wkładamy na kilka minut do lodówki. Pozostałą masę truskawkową wykładamy na wierzch. Dociskamy wcześniej wyciętym płatem biszkoptowym.
– Odstawiamy do lodówki na 3 h a najlepiej na całą noc. Po tym czasie delikatnie podważamy brzeg nożem i miskę zanurzamy na chwilę w ciepłej wodzie. Przykrywamy talerzem i odwracamy do góry dnem.