Co może być lepszego w zimny, deszczowy dzień od kawałka czekoladowego ciasta. Dzisiaj w formie babki, którą możecie zrobić również w Wielkanoc.

Babka_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Babka_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
pół kostki masła 125 g
3 jajka
2 szczypty gałki muszkatołowej
4 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
1 filiżanka mocnej kawy 200 ml
gotowa polewa lub tabliczka ulubionej czekolady (ja użyłam gorzkiej)

Masło ucieramy dodając na przemian cukier i jajka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Dodajemy gałkę muszkatołową, dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy zimną kawę i miksujemy do czasu, aż składniki się połączą.

Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do formy wyrównujemy. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka).

Zimną babkę polewamy gotową polewą lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Babka_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Babka_czekoladowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam