Wszystko co dobre szybko się kończy… tak jak i mój urlop. Ale nie ma tego złego, po powrocie powitały mnie piękne czerwone truskawki, które można kupić dosłownie wszędzie. Dlatego na początek zapraszam Was na ciasto z truskawkami.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_truskawkami

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_truskawkami

Składniki
4 duże jajka
¾ szklanki cukru (ja dałam pół)
130 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki pszennej
600 g truskawek (lub innych owoców)
cukier puder
szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej cały czas miksując. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodajemy na koniec i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach miksera. Blachę 25×30 (lub tortownicę) wykładamy papierem, ew. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy owoce. Pieczemy w 180 C około godziny.