Dzisiaj dla odmiany proponuję pyszne ciasto słodko-kwaśne.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_rabarbarem

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_rabarbarem

Składniki:

200 g miękkiego masła
4 duże jajka
150 g cukru
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
500 g rabarbaru pokrojonego w kawałki (lub innych dowolnych owoców)

Ucieramy masło na puszystą masę i stopniowo dodajemy cukier. Wbijamy jajka jedno po drugim cały czas dokładnie ucierając. Dodajemy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy na najniższych obrotach miksera do czasu aż składniki się połączą. Blachę 25×30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, wykładamy owoce, a wierzch posypujemy kruszonką.

Kruszonka:
100 g schłodzonego masła
150 g mąki
50 g cukru pudru.

Masło siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku.
Pieczemy w 180 C przez około 45 minut do czasu suchego patyczka.