Zaczął się sezon na rabarbar, a ja uwielbiam połączenie słodkiego z kwaśnym. Dzisiaj przepis na właśnie takie ciasto, które jest bardzo puszyste, lekko słodkie, przełamane kwaśnym rabarbarem. Ci którzy chcą uniknąć dodatkowych kalorii mogą zrezygnować z dodania kruszonki.

Ciasto_z_rabarbarem_II_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_z_rabarbarem_II_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:

250 g masła

5 żółtek

2 łyżki oleju

100 g cukru

2 budynie śmietankowe (120 g)

240 g mąki pszennej

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na pianę:

5 białek

150 g cukru

Składniki na kruszonkę:

50 g schłodzonego masła

75 g mąki

50 g cukru pudru

Dodatkowo:

700 g rabarbaru

Masło na kruszonkę siekamy i mieszamy z mąką i cukrem. Rozcieramy palcami do uzyskania konsystencji piasku. Wkładamy do lodówki.

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki.

Masło ucieramy ze śmietaną i olejem, dodajemy żółtka i cukier. Miksujemy do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.

Budyń, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do utartej masy, miksujemy i wykładamy do formy o wymiarach 30X26, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Na wierz wykładamy pokrojony rabarbar.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, kiedy białka są sztywne stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka wykładamy na rabarbar, całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około godzinę, jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się rumieni możemy przykryć go folią spożywczą.