Pyszne ciasto z czekoladą, kefirem, bez jajek. Smak czekolady, skórki pomarańczowej i orzechów daje idealne połączenie. Ciasto bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. Zdecydowanie polecam.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_kefirem_bez_jajek

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_kefirem_bez_jajek

Składniki:
3 szklanki mąki
2 szklanki kefiru
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
¾ szklanki cukru
3 łyżki rodzynek
3 łyżki orzechów włoskich (grubo posiekanych)
2 łyżki skórki pomarańczowej
8 kostek czekolady gorzkiej
cukier puder do oprószenia

Rodzynki zalewamy esencją herbacianą, odstawiamy na kilka minut do namoczenia. Odcedzamy na sitku.

Mąkę, sodę i kakao przesiewamy przez sitko. Dodajemy cukier i całość mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy olej i kefir cały czas miksując.

Rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową oprószamy mąką i dodajemy do ciasta. Na koniec wrzucamy posiekaną czekoladę, chwilę miksujemy.

Ciasto przelewamy do podłużnej formy (ja użyłam formy 33 cm). Pieczemy w temperaturze 190 C około 50-55 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.