W końcu trochę chłodniej, można chociaż na chwilę włączyć piekarnik nie piekąc się przy tym samemu. Dzisiaj ciasto z jabłkami, słodko-kwaśne.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_jabłkami

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_z_jabłkami

Składniki na biszkopt:
5 jajek
8 łyżek cukru
5 łyżki mąki pszennej
5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, jak już piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w formie 30x 35 cm, 30-40 minut w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.

Składniki na masę z jabłkową:
6 kwaskowych jabłek
3 agrestowe galaretki
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody, dodajemy świeżo starte jabłka i mieszamy z ciepłą galaretką żeby jak najmniej ściemniały. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Wstawiamy do lodówki.

Składniki na krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
200 g masła
4 łyżki cukru
200 ml mleka mieszamy z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z mąką. Chwilę gotujemy cały czas mieszając, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy masę cały czas ucierając. Krem wykładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki. Po około 2 godzinach ciasto można kroić. Wierzch ciasta możemy udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady.