Po dłuższej przerwie zapraszam Was na pyszne, zdrowe ciasto z jabłkami. Jest wilgotne i delikatne, a do tego bardzo smaczne.

Ciasto_razowe_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_razowe_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:

¾ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 jajka
2 jabłka
50 g rodzynek
50 g żurawiny suszonej
2 – 3 łyżki cukru brązowego

Formę o wymiarach 30 x 26 smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy na małe plasterki.

Jajka z cukrem miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy szklankę mleka, a po chwili szklankę oleju.

W osobnej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Suche składniki łączymy z masą jajeczną i dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone jabłka, żurawinę i rodzynki. Mieszamy i przelewamy do formy. Całość posypujemy brązowym cukrem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka.