Pyszne pomarańczowe ciasto, zapach jaki roznosi się podczas pieczenia jest obłędny. Koniecznie zróbcie jest naprawdę pyszne.

Ciasto_pomaranczowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_pomaranczowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szkl. cukru
3 jajka
0,5 szkl. oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego)
skórka starta z 2 pomarańczy
1 słoiczek dżemu pomarańczowego około 250 g

Do miski wrzucamy cukier, sok pomarańczowy, jogurt naturalny, skórkę z pomarańczy i oliwę z oliwek. Miksujemy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, sodę oraz mąkę przesianą przez sito. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się połączą.

Formę o wymiarach 23×23 wykładamy papierem i przekładamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut.

Po upieczeniu studzimy, kroimy ciasto wzdłuż i przekładamy dżemem (wybierajmy dżemy jak najbardziej naturalne), i wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto_pomaranczowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_pomaranczowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam