Sezon truskawkowy za nami, ale udało mi się kupić jeszcze łubiankę pięknych słońcem pachnących truskawek. Dlatego dzisiaj proponuję Wam ostatnie w tym sezonie ciasto ze świeżymi truskawkami, można je zrobić także z mrożonych owoców.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_jogurtowo_czekoladowe

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_jogurtowo_czekoladowe

Składniki:

200 g herbatników
30 g gorzkiej czekolady
50 g masła
3 łyżki żelatyny
600 g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru pudru
150 g truskawek świeżych lub mrożonych

Ciasteczka blendujemy dodajemy rozpuszczone masło i czekoladę. Przekładamy do małej tortownicy wyłożonej folią spożywczą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody, po kilku minutach kiedy napęcznieje dolewamy gorącą wodę 1/3 szklanki i mieszamy do czasu aż żelatyna się rozpuści.

Jogurt miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy 2/3 rozpuszczonej żelatyny. Przelewamy na wcześniej przygotowany spód i lekko wyrównujemy.

Truskawki miksujemy jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru pudru, dodajemy pozostałą żelatynę. Przekładamy na lekko zastygnięty jogurt, delikatnie rozsmarowujemy i lekko po wierzchu widelcem mieszamy obie masy.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.