Jeśli wybieracie się w najbliższy weekend na jagody lub chociaż do warzywniaka, koniecznie kupcie litr jagód. Ciasto jest pyszne, robi się je szybko. Idealny deser na zbliżający się upalny weekend.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_jagodowo_jogurtowe

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_jagodowo_jogurtowe

Składniki:
na ciasto:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
50 g masła
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (dość długo), dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Miksując cały czas powoli dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło. Wlewamy do formy wyłożonej papierem ew. wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam formy o wymiarach 22×28, ale może być odrobinę mniejsza. Pieczemy w temp.180 C przez około 25 minut, aż się zrumieni. Studzimy.
Na upieczone ciasto wykładamy masę jogurtowo-jagodową, wkładamy do lodówki.

Składniki na masę jogurtowo-jagodową:
1000 g jogurtu greckiego
2 szklanki jagód
50 g żelatyny
¾ szklanki cukru pudru
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Po kilku minutach dolewamy gorącą wodę, około 0,5 szklanki, dokładnie mieszamy do czasu aż się rozpuści. Odstawiamy aż trochę przestygnie. 1 szklankę jagód miksujemy lub blendujemy z cukrem pudrem. W misce mieszamy zmiksowane jagody, jogurt, dodajemy żelatynę, a na sam koniec szklankę całych jagód. Delikatnie mieszamy. Przed dodaniem żelatyny dobrze jest spróbować masę, jeśli jest mało słodka można jeszcze dodać cukier.
Na wierzch masy jogurtowo-jagodowej wykładamy masę jagodową

na masę jagodową
2 szklanki jagód
½ szklanki cukru pudru
60 ml soku, np. jabłkowego
20 g żelatyny
Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. Po kilku minutach dolewamy gorącą wodę, około 0,5 szklanki, dokładnie mieszamy do czasu aż się rozpuści. Jagody miksujemy lub blendujemy z cukrem pudrem, mieszamy z rozpuszczoną żelatyną i sokiem jabłkowym.
Całość odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Smacznego 🙂