Kolejny przepis dla miłośników czekolady i nie tylko. Idealne ciasto na dobry początek dnia.

Ciasto_czekoladowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_czekoladowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
500 g gorzkiej czekolady
75 g mąki
10 jajek
250 g masła
200 g cukru
szczypta soli
2 łyżki rumu

Posiekane masło i połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do przestygnięcia.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy 100 g cukru.

W drugim naczyniu ubijamy żółtka na puszystą masę ze 100 g cukru. Dodajemy przesianą mąkę i rum, stopniowo wlewamy czekoladową masę. Dodajemy część piany i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta więc potrzeba odrobinę siły, po chwili dodajemy resztę piany i delikatnie ją mieszamy z pozostałym ciastem.

Całość przelewamy do formy o wymiarach, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C z termoobiegiem i pieczemy ok. 30 minut.

Ciasto_czekoladowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Ciasto_czekoladowe_To_co_lubie_gotuje_i_polecam