Kwaśne owoce przełamane delikatną słodyczą kremu, właśnie takie ciasta najbardziej uwielbiam.

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_agrestowe

to_co_lubie_gotuje_i_polecam_Ciasto_agrestowe

Składniki:
Ciasto
200 g masła
150 g cukru
5 jajek
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
500 g agrestu
gorzka czekolada
Masa
1 budyń śmietankowy
200 g masła
Agrest dokładnie myjemy, osuszamy. Ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę razem z proszkiem przesiewamy wcześniej przez sitko). ¾ ciasta wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, równomiernie rozsmarowujemy (ja użyłam formy o wymiarach 25X30. Do pozostałego ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i miksujemy, wykładamy na masę jasną. Na wierzch kładziemy agrest. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Gotujemy budyń wg instrukcji na opakowaniu, studzimy. Masło ucieramy i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy budyń. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście, wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem na wierzch ścieramy wiórki z gorzkiej czekolady. Smacznego