Dzisiaj też sentymentalnie. Przypominam przepis, który pewnie większość z Was zna. Ciasto to gościło dość często w moim rodzinnym domu. Wilgotne, delikatne i smaczne.

Biszkopt_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Biszkopt_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
3 spore, słodkie jabłka

Jajka miksujemy z cukrem, dość długo aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie wszystko mieszamy.

Dodajemy jabłka pokrojone lub starte na plasterki. Jeszcze raz mieszamy i całość przelewamy do formy o średnicy 24 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ja osobiście wolę ten drugi sposób, ciasto ma wtedy bardziej chrupiący brzeg.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Biszkopt_z_jabłkami_To_co_lubie_gotuje_i_polecam