Kto ma ochotę na kolejną, pyszną, słodką babkę ;).

Babka_drożdżowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Babka_drożdżowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki na ciasto:
2 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki drobnego cukru
50 g drożdży
5 żółtek
½ szklanki mleka
100 g masła
5-6 łyżek ulubionej konfitury
4 łyżki rodzynek
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny

Masło roztapiamy w garnuszku.

Pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i połowę mleka mieszamy i odstawiamy 10 – 15 minut.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, pozostałe mleko oraz rozczyn. Ucieramy i stopniowo dodajemy stopione masło. Ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą, lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h.

Dużą formę do babki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy i dzielimy na pięć części. Kawałek ciasta formujemy w wałeczek i wkładamy do formy (dookoła komina), smarujemy konfiturą, posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Tak postępujemy z pozostałym ciastem i składnikami.

Gotową babkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 h.

Pieczemy około 50 minut w 180 C.

Cukier puder ucieramy z sokiem cytryny i polewamy wystudzoną babkę.

Babka_drożdżowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Babka_drożdżowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Babka_drożdżowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Babka_drożdżowa_To_co_lubie_gotuje_i_polecam