Za każdym razem kiedy piekę kolejną babkę, ta właśnie wydaje mi się najlepsza. Dzisiaj przepis na babkę cytrynową. Pachnie cudnie i smakuje wybornie. Zapraszam.

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Babka_cytrynowa

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Babka_cytrynowa

Składniki na ciasto:
250 g mąki
5 jajek
250 g masła
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny

Składniki na lukier:
1 szkl. cukru pudru
pół soku z cytryny
około 2 szczypty kurkumy

Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy.

Cytryny sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na drobnej tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wyciskamy sok.

Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. (forma o średnicy 24 cm).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Skórkę, sok z cytryny i masło dodajemy do masy i miksujemy na małych obrotach, aż składniki się połączą.

Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godziny (do suchego patyczka). Studzimy.

Do szklanki z cukrem pudrem wlewamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy kurkumę dla uzyskania żółtego koloru. Lukier nie może być ani za rzadki ani za gęsty.

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Babka_cytrynowa

To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Babka_cytrynowa