Botwinka

Kolejna z zup, które uwielbiam, a jaka zupa jest Waszą ulubioną?

Botwinka

Botwinka

Składniki:
1 pęczek młodej botwinki
1 marchewka
1 mała pietruszka
pół małego selera
4 średnie ziemniaki
20 dag chudego mięsa
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka gęstej śmietany 30 %
liść laurowy
łyżka posiekanego koperku
sól
pieprz mielony

 
Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Jak będzie miękkie kroimy na drobne kawałki, wrzucamy ponownie do wywaru. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w drobną kostkę i gotujemy w wywarze do miękkości. Ziemniaki kroimy w kostkę, botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy ziemniaki i botwinkę, dolewamy wodę do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy aż warzywa zmiękną i na koniec dodajemy śmietanę, którą krótko zagotowujemy. Całość posypujemy koperkiem.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam