Borówka leśna (brusznica) – powidła

Znacie? Lubicie? Jeśli nie to serdecznie zapraszam Was do zrobienia takiej borówki. Jest idealna do mięs pieczonych, świątecznego indyka czy nawet zwykłych kotletów mielonych, a do tego ma mnóstwo witamin. Ja ją uwielbiam. Jeśli macie możliwość zebrania lub kupienia to polecam.

Borówka leśna (brusznica) - powidła

Borówka leśna (brusznica) – powidła

Składniki:
2,5 kg borówek
1 kg cukru

 
Borówki dokładnie myjemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem, część miażdżymy tłuczkiem żeby się od razu nie przypaliły. Gotujemy przez 3-4 dni po godzinie dziennie. Drugiego dnia dodajemy cukier wg uznania, ja dodałam około 1 kg. Można również dodać 3-4 twarde gruszki pokrojone na kawałki Gorące wkładamy do słoiczków i mocno zakręcamy.


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam