Babka pijaczka

Jedno z moich ulubionych ciast, obłędnie czekoladowe z pyszną, lekko procentową polewą. Koniecznie spróbujcie, a gwarantuję Wam, że na jednym kawałku się nie skończy.

Babka_pijaczka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Babka_pijaczka_To_co_lubie_gotuje_i_polecam

Składniki:
1 ½ kostki masła
1 ½ szklanki cukru pudru
5 jajek
5 łyżek kakao
5 łyżek wody
5 łyżek spirytusu
2 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jajka dokładnie umyć, oddzielić białka od żółtek. Masło rozpuścić i ostudzić.

Rozpuszczone masło, cukier puder, żółtka, kakao, wodę i spirytus dokładnie zmiksować, odlać szklankę masy i wstawić do lodówki.

Do pozostałej masy dodać 2 ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (mąkę i proszek przesiać przez sitko), zmiksować. Dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać do czasu, aż składniki się dobrze połączą.

Przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23 cm, wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed wlaniem ciasta na środku formy wstawiamy „chudy”, wysoki słoik (lub jeśli mamy tzw. formę z grzybkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy 30 minut.

Po upieczeniu, studzimy, kroimy na pół i przekładamy masą. Pozostałą masę wykładamy na wierzch .


Dodaj komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Wszelkie prawa autorskie zastrzezone © to co lubie gotuje i polecam